keskiviikko 5. elokuuta 2009

Grand Teton, päivä 3

(valitan paskaa laatua osassa kuvia, jouduin rippaamaan osan fotoista videosta)

GRAND TETON, 4197M. OWEN SPALDING ROUTE (II YDS 5.4/5.6)Aamulla reitti näytti vielä aika synkältä. 07:20


Mutta onneksi hieman myöhemmin ilma kirkastui. Loistavaa keliä kestikin sitten onneksi iltamyöhään asti. Tyypillisen iltapäivän ukkosmyrskyn puuttuminen pelasti nousun.

Könyämistä kohti Upper Saddlea. 08:13

Könyämistä kohti Upper Saddlea. 08:18


Läpi Eye Of The Needlen 08:42

Needlen jälkeinen traverse-pätkä oli eka köydellä varmistettava. 09:16

Välivarmistuspaikka ennen Belly Rollia 10:53

Kiireisimmät vetäsivät pätkän ilman köysiä, ilmaa alla varmaan jotain 2000m

Hyi hitto, alla Idaho. Belly Roll on helppo mutta erikoisen "exposed".Belly Roll 11:08

Reitillä oli ajoittain myös aika ruuhkaista

Double Chimney 12:16

Chimneissä oli ajoittain aika jäistä joka toi omaa pikku lisäväriä muutenkin jänskään vaiheeseen

Viimeinen varmistusankkuri. Kihveleitä koko reitillä ei oikeastaan tarvita kuin yksi frendi, pari kiilaa ja pari-kolme jatkoa. 60m köydellä pärjää, mutta sitten laskeutumisessa on oltava tosi tarkkana ettei laskeudu väliankkurin ohi. Meillä oli 2x50m jolla pystyi laskeutumaan pisimänkin pätkän kerralla

Ja viimeinen varmistettava pätkä, loppumatka mentiin jo ajanpuuttenkin vuoksi simul-belaynä (ei tehty varsinaisia varmistusankkureita) tai ainoastaan köydessäHuipulla Lauantaina n. 17.30Päästiin myös turvallisesti alas. Eikä ollut ruuhkaa laskeutumispaikoilla, oltiin ihan vihon viimeiset koko vuorella. 18:05Arska painui jo mailleen kun viimein lähestyttiin leiriä. 20:33.

Loppujen lopuksi koko kierros kesti 13h 37min - joka oli ehdottomasti aivan liian kauan ja ainoastaan super-ihme-säkä sään kanssa mahdollisti huiputuksen. Ehkä suurin opetus olikin muistutus panostaa treenaamisessa myös erittäin paljon asioiden nopeuteen ja sujuvuuteen; ankkurit, köysien kanssa puljaaminen, siirtyminen varmistetusta kiipeilystä varmistamattomaan ja päinvastoin, etc.

Kuten tämän korkuisilla töppyröillä yleensäkkin, myös Tetoneilla rajut ukkosmyrskyt ovat iltapäivästä lähes säännöllisiä. Huonon kelin yllättäessä on Owen ja Double Chimenyn alaskiipeäminen aika vaikeaa. Mitään järkevää escape-routea ei oikeastaan ole joten ainoa järkevä poistumisreitti on laskeutumisankkureiden kautta, ja ne on syytä löytää hyvän sään aikana.

Toinen huomioonotettava turvallisuusseikka on yläpuolella menevien kiipijöiden pudottelemat kivet. Porukkaa on paljon ja kiviä putoilee tasaisen tappavaa tahtia, erityisesti matkalla Upper Saddleen. Tässäkin suhteessa "speed is safety"

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti