torstai 31. joulukuuta 2009

Jääkiipeilyä Chamonix ja Cogne

Äkkinäisestä laskemisesta seuranneen vahvan etureisikrampin kannustamana oli aika ottaa pari lepopäivää ja vaihtaa jääkiipeilyyn.

Ensimmäisenä lepopäivänä oli vuorossa Argentieren jäätikön läheisyydestä löytyvä Déferlante I 4. 40m. Kelit oli leppoisat, 20cm uutta lunta parissa tunnissa ja soma white out aika-ajoin. Yläankkurilla vanhempi herrasmies toivotti meidät tervetulleeksi lausuen "Welcome to my home". Kaveri osoittautui Thierry Renaultiksi, joka on kerennyt kiivetä elämässään jo yhtä sun toista ja on tehnyt ensinousut mm. suurelle osalle tämän alueen reiteistä jo joskus yli 20 vuotta sitten.

Déferlanten päältä löytyy iso kivi, jonka pultista n.20m laskeutuminen lumiharjannetta pitkin uudelle kivelle jossa myös pulttiankkuri. Tästä ankkurista laskeutuminen alas putoksen juurelle. Laskeutumiseen 2x 50m köysi riittänee, 2x60m varmasti. Alemmasta ankkurista käsin voi tarvittaessa varmistaa myös yläköysinousun jos liidaaminen ei huvita.

Lisäksi päivän saldoon kuului elämää suuremmaan serakkivyöryn todistaminen, joka olikin sanalla sanoen vaikuttava kokeumus kun omakotitalon kokoinen jääkimpale irtoaa ja lähtee ziljoonaa kohti alapuolla avautuvaa jäätikköä. Lumivyöryjä oli varmaan kymmenkunta, mutta keli oli jo niin kohdallaan että ne ainoastaan kuuluivat.

Thierry liidailee naapuriputousta; Ressac I 4 50m


Lasketuminen Déferlanten juurelle, joka löytyy jostain tuolta alhaalta...Koska Ranskan ilmasto on mitä on niin seuraavana päivänä Italian puolelle Cogneen. Kiivettiin Cascade de Lillaz II/3-250m, joka on helppo mutta pitkä ja siksi melko raskas - ainakin meikäläiselle. Jokatapauksessa homma sujui huomattavasti paremmassa säässä. Reitti 6 pitchiä pitkä, mutta koostuu aika lyhyistä pätkistä joiden välissä on ihan käveltäviä osuuksia.


L1Tälläinen tatti pitäisi kasvattaa myös Hanurilan takapihalle

Cogne on kyllä hieno paikka jääkiipeilyyn. Putoksia löytyy varmaan parisataa, kaikkeen tasoon ja pituuteen, loppuiäksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti